Marieke van Lierop

Ede, april 2022

Hoeveel water gebruik je gemiddeld per dag om de wc door te spoelen? Is dat 18 liter (petje op!) of 30 liter (petje af!)? Vele petjes gingen onterecht op… Het correcte antwoord was (en is…) namelijk maar liefst 30 liter! Een golf van verontwaardiging ging door de zaal. Een paar minuten later barstte een luid gejuich los voor leerling Gijs toen hij na nog eens 10 vragen als laatste staande bleef en als winnaar van deze quiz uit de bus kwam. Wat een heerlijk fanatisme vanochtend!

Vandaag verzorgde ik de kick-off van Energy Challenges op OBS de Lettertuin in Ede. En daarmee is mijn eerste presentatieklus een feit!

Meer bewustzijn over duurzaamheid, betere keuzes voor het milieu en minder energieverbruik op school. Drie pijlers waar zo’n 100 leerlingen van deze school de komende maanden in worden uitgedaagd. Energy Challenges heeft in de afgelopen jaren al meer dan 50.000 leerlingen op speelse wijze kennis laten maken met techniek, energie en duurzaamheid. Samen hebben ze al bijna 3000 ton CO2 weten te besparen. Ontzettend betekenisvol, dus! Vanochtend is het enthousiasme lekker aangewakkerd bij deze nieuwe groep en ik vond het een eer om hier mijn steen aan bij te dragen.

Marieke op basisschool presentatie kick-off dagvoorzitter

“Een golf van verontwaardiging ging door de zaal”

Marieke als presentator op locatie

Deze opdracht heb ik te danken aan Wieke Smit van Energy Challenges. Bedankt voor de uitnodiging en het vertrouwen! Wij zagen elkaar voor het laatst op de diploma-uitreiking van het VWO op de toenmalige GSg Schagen. Via LinkedIn las ze over mijn ambities als spreker en dagvoorzitter en zo kruisten vandaag onze fysieke paden weer voor het eerst in 12 jaar! De kracht van LinkedIn, hoe bijzonder en leuk is dat. Ook dank aan ‘Energy Challengers’ Ingrid, Annelot en Sterre.

Dank aan directeur en meester Piet Willemsen en de docenten voor het gastvrije ontvangst op hun school. Om de relevantie van dit project te onderstrepen, spraken ook Geert Simons (directeur Stichting Proominent Primair Onderwijs) en Leon Meijer (wethouder van Gemeente Ede – ondanks de gemeenteraadsverkiezingen!) de leerlingen toe: heel waardevol. En last but not least: dank aan alle leerlingen! En in het bijzonder aan de onbevangen Eureka-leerling die mij na afloop spontaan om de benen vloog voor een knuffel. Die koester ik, want die zie ik op mijn volgende events met volwassenen nog niet zo snel herhaald worden. 😉