Marieke van Lierop

Over Marieke

Marieke van Lierop (1992) is geboren en getogen in de Kop van Noord-Holland. Vanwege de liefde verliet ze in 2022 haar geliefde Anna Paulowna en inmiddels woont ze in het West-Friese Blokker. Via een master arbeids- en organisatiepsychologie, carrière in recruitment en verzekeringen is zij door hoge toppen en diepe dalen van het leven gekomen waar ze nu is. Haar vrolijke en sprankelende verschijning doet op het eerste gezicht niet vermoeden dat ze door het leven al flink is uitgedaagd. 

Foto Marieke door Maarten Delobel

In 2021 werd Marieke gevolgd in de EO-documentaire ‘Huisje, Boompje… Weduwe’. Ze is medeoprichter van het Instagramplatform ‘Widowchicks’. Samen met Marieke Foppen heeft ze het boek ‘Leven in de Rouwerij: de zoektocht na verlies en zelfdoding’ geschreven (2024). Met haar heerlijk eerlijke verhalen geeft ze herkenning en hoop aan andere jonge vrouwen die te maken hebben met rouw of ziekte. Of allebei. Want Marieke verloor haar partner en overleefde borstkanker. Van grafsteen tot chemokuur, van vermoeidheid tot levenslust en van familiebedrijf tot het inslaan van haar eigen pad: Marieke geeft woorden aan ervaringen, gedachten en emoties en deinst er niet voor terug deze in openheid te delen. 

Marieke is sinds 2022 zelfstandig trouwambtenaar, dagvoorzitter, keynote spreker en ceremonieel spreker. Haar motto is ‘Herinneren, vieren en verbinden’. Met flair, openheid en humor gaat ze emotie niet uit de weg en weet ze moeilijke, emotionele thema’s op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken. 

Foto Marieke door Maarten Delobel
Marieke als spreker met lezing op online podium
Enthousiast

Marieke wordt enthousiast van tulpen, een dampende schaal nacho’s, winst na een bloedfanatiek spelletje, verse tompoucen van de bakker, live muziek, scherpe Sinterklaasgedichten en het in goed gezelschap eten van een (meestal lauwe) afhaalpizza op het strand van Callantsoog na een zomerse werkdag. 

Balen

Hoe goedlachs ze ook is: Marieke kan balen als de beste. Zo loopt haar humeur een flinke deuk op als er te weinig smeersels zijn voor de hoeveelheid geserveerd brood. Ook last-minute afberichten of een ladder in haar panty werken niet bepaald sfeerverhogend. Om over onzekerheid in medische situaties en het moeten missen van dierbaren nog maar te zwijgen. Maar ja, het leven bestaat nu eenmaal niet alleen uit nacho’s en zonneschijn. Zonder licht bestaat er ook geen donker of kleur. Marieke weet zich inmiddels aardig te redden op haar levensweg intense dalen en bijzondere, onvergetelijke toppen.