Marieke van Lierop

Waddinxveen, oktober 2022

“Ik wil je mijn excuses maken voor mijn gedachtes”, zegt de vrouw die mij staande houdt bij de deur naar buiten. Het is een van de deelnemers van de workshop ‘Rouw en een nieuwe relatie’. Ik mocht deze workshop ontwikkelen en geven als onderdeel van de ontmoetingsdag van de stichting ‘Als Kanker Je Raakt.’

Ik schat de vrouw halverwege 60 en ze was met haar kwetsbare en humoristische inbreng een heerlijke toevoeging aan de groep. Ik kijk verrast op en kijk haar vragend aan. “Ja, weet je toen ik jou zo zag vanochtend, zo enthousiast, jong en opgewekt, toen dacht ik: wat denkt zíj mij nou te kunnen vertellen… Maar nu ik jouw verhaal ken… Je hebt mij meer gebracht dan ik kon vermoeden.”

Marieke presenteert online

“Ik dacht: wat denkt zíj mij nou te kunnen vertellen… Maar je heb mij meer gebracht dan ik kon vermoeden.”

Die middag had ik mijn verhaal gedeeld met weduwes en weduwnaars die hun geliefde vrijwel allemaal waren verloren aan kanker. Ik vertelde over hoe de liefde voor mijn nieuwe partner niets afdoet aan de liefde voor mijn overleden partner. Ik vroeg de deelnemers welke gedachte hun bezighield met oog op een potentiële, nieuwe relatie. Schuldgevoelens, wanneer is het goede moment, hoe betrek ik de kinderen hierbij? Naast angsten en onzekerheid spraken we ook over verlangen naar nabijheid en voorzichtige nieuwsgierigheid. Er was ruimte om gezamenlijk stil te staan bij het idee van een nieuw hoofdstuk liefdesgeluk. Om jezelf ‘gewoon’ eens toe te staan om te voelen wat dat idee met je doet. 

Er zijn zaadjes geplant en er bleef stof tot nadenken over om mee naar huis te nemen. Gedachtes zijn onder de loep genomen en – in het geval van de vrouw die mij staande hield – zelfs herzien.

Een bijzondere dag in Waddinxveen waarin ik zelf ook geïnspireerd raakte. Niet enkel door mijn eigen workshop, maar ook ‘als door kanker geraakte’ luisteraar.

De stichting Als Kanker Je Raakt organiseert ontmoetingsdagen en andere activiteiten door heel Nederland. Mocht jij ‘door kanker geraakt zijn’: wees welkom en geef je op via de website van Als Kanker je Raakt.

Pauline Aalbers, dank voor de uitnodiging, organisatie van deze ontmoetingsdag en onze fijne gesprekken. Pauline is ook een ‘widowchick’ en heeft zich jarenlang ingezet voor deze waardevolle stichting.

Marieke met Pauline kanker ontmoetingsdag