Marieke van Lierop

Utrecht, maart 2023

Ik sta in de kerkzaal van De Zalen van Zeven en kijk naar al die kleurrijk geklede, jonge, mooie vrouwen om mij heen. Sommigen in tranen, anderen instemmend en vol herkenning knikkend. De zon schijnt door de hoge ramen heen en ik hoor druk gepraat.

Veertig vrouwen kwamen uit alle hoeken van het land (van Maastricht tot Groningen) afgelopen zaterdag naar Utrecht. Vrouwen die op veel te jonge leeftijd hun geliefden zijn verloren. 80% van hen in de afgelopen anderhalf jaar. Sommigen vierden in december nog (onwetend voor het laatst) samen Sinterklaas. Eén had vorig jaar nietsvermoedend samen met haar partner naar onze NPO-docu “Huisje, Boompje… Weduwe” gekeken. Inmiddels is zij helaas zelf een ‘widowchick’.

Widowchicks maken kennis door Over de Streep

“80% verloor in de afgelopen anderhalf jaar haar geliefde.”

Marieke en Marieke op podium tijdens Live Q&A

Binnen een half jaar hebben Marieke en ik in totaal bijna 100 vrouwen fysiek bijeengebracht. We hebben ze mogen laten ervaren dat hoe alleen ze zich ook voelen, ze niet alleen zijn. Herkenning, ontmoeting en inspiratie werken helend en helpen een stukje verder op weg.

Het tweede Widowchicks event is er weer een om trots op te zijn. Ik ben trots op al die vrouwen, op het vertrouwen dat Marieke en ik van hen gekregen hebben, trots op het neerzetten van een inhoudelijk verrijkend en afwisselend programma in een veilige setting en trots op de waarde die ik ook in rollen van spreker en dagvoorzitter kon toevoegen.

“Wat hebben jullie een ontzettend mooie dag voor ons neergezet. Het was heel fijn om ruimte te hebben voor het gemis maar ook blijdschap en humor in de (h)erkenning bij elkaar”

“Ik merkte dat ik een beetje vastliep in het ‘sterk blijven’ en dat ik daardoor niet goed meer bij mijn emoties kon. Jullie evenement heeft daarin echt geholpen, daar ben ik heel dankbaar voor”

Verbinding creëren. Of het nu op een bruiloft, een bedrijfsevenement of een ontmoetingsdag voor lotgenoten is… Er kan zoveel waardevols ontstaan! En het geeft mij veel voldoening daarin te kunnen faciliteren.

Dank Marieke, alle aanwezige widowchicks, dank Rachèl Louise voor je prachtige muziek, dank Josien de Leeuw, Elke DonkerKarin HeesakkersRomy Hommersom en Linda Haverkamp voor jullie waardevolle handreikingen aan de aanwezige vrouwen.

Marieke en Marieke tijdens widowchicks event