Marieke van Lierop

Utrecht, juli 2021

“Mariek, als ik straks klaar ben met al die chemo’s, dan ga ik alleen nog maar dingen doen die ik echt waardevol vind! Mensen toespreken bij rouw en trouw, bijvoorbeeld!” Dat zei ik vorig jaar tegen mijn mede widowchick Marieke. Toen ik haar een paar weken later weer aan de lijn had zei ze: “Zeg ehh, dat trouwen hè, kan dat ook deze zomer al? Dat je V. en mij trouwt? Ik weet zeker dat vele koppels je nog gaan inschakelen en hoe gaaf als wij dan jouw eerste bruidspaar zijn!”.  Mijn hart maakte een sprongetje, dit gaan we doen!

“Zeg ehh, dat trouwen hè, kan dat ook deze zomer al?”

Marieke huwelijksdag utrecht
Marieke trouwtoespraak lunch zomer

Een dag na mijn laatste chemokuur mocht ik Marieke en V. ceremonieel trouwen (juli 2021). In aanloop naar deze dag sprak ik ook één-op-één met Marieke en V.. We hadden bijzondere, ontroerende en diepgaande gesprekken ter voorbereiding. Ook wanneer het leven gevierd wordt (met een bruiloft als hoogtepunt!) mag er op een toegankelijke manier stilgestaan worden bij emotionele en moeilijke onderwerpen uit iemands leven. Het leven van KJ: Marieke’s eerste man, die tevens een goede vriend was van V., de ‘nieuwe’ man van Marieke, kwam als vanzelfsprekend aan bod. Er was ruimte voor verdriet en terugblikken én voor vol vertrouwen en liefde vooruitkijken. Ik mocht woorden geven aan hun verhalen en ze toespreken op een prachtige zomerse dag met aandacht voor heden, verleden en toekomst. (In de docu ‘Huisje, Boompje… Weduwe’ kun je ‘getuige’ zijn van deze bijzondere trouwlunch! Check YouTube)