Marieke van Lierop

Marieke te gast bij "De Publieke Tribune"

“Hoe leerden jij en S. elkaar kennen?”, deze vraag van presentator Coen Verbraak zorgde voor een glimlach op m’n gezicht. Het slingerde mij 16 jaar terug in de tijd. Ik was 14 toen we aan elkaar werden voorgesteld en elkaar vervolgens op het station geregeld tegenkwamen. Zeven minuten bij elkaar in de trein zitten, kletsen, lachen. Ik er in Schagen alweer uit richting middelbare, hij voor studie door naar Haarlem. Ik kon niet vermoeden dat dit leuke, onschuldige contact zou uitgroeien tot een relatie van 10 jaar waarna hij plotseling zou overlijden.

Onlangs was ik met @estherdroscohen (Huidhonger, Rouwlust) en @klaas.ten.holt (De Complete Weduwnaar) te gast bij de Publieke Tribune op NPO Radio 1.

Coen Verbaak radio

Boos

“Ben je boos geweest?”, werd mij gevraagd. Die vraag blijf ik lastig vinden. Er heerst wat taboe op woede in het kader van ‘over de doden niets dan goeds’. Toch ervoer ik geen woede. Wat bij mij overheerste was een gevoel van balen in het kwadraat. Ik baalde dat hij er niet meer was. Dat hij nooit meer onderdeel zou zijn van het leven dat zonder hem blijkbaar gewoon doorgaat. Dat hij al het moois van het leven zou missen. Dat we elkáár zouden missen en niet samen de toekomst tegemoet konden gaan. Daar baalde ik van, dat frustreerde mij en daar kan ik nog steeds heel verdrietig van worden.

Boosheid is een basisemotie die veel mensen ervaren na het verlies van hun partner, ongeacht doodsoorzaak. Na afloop van de uitzending vertelden Esther en Klaas dat zij wel boosheid hebben ervaren. Bijvoorbeeld op momenten dat ze zich alleen voelden staan in de opvoeding van de kinderen of ’s avonds laat in de regen tijdens het uitlaten van de hond.

Bij verlies horen zoveel oorzaken, emoties en vormen. Maar ook weer perspectief, uiteindelijk, ooit. Perspectief dat je niet ziet in die donkerste dagen, waarvan je cynisch denkt ‘het zal wel’ of ‘wannéér dan?’. Het werd een gesprek over liefde, verlies, rouw en het leven.

“Ontroerend eerlijk”, “Prachtige podcast. Zo waarachtig en echt.”

De uitzending is terug te luisteren als podcast (bijv. Spotify, De Publieke Tribune, ‘Als je geliefde sterft’, 22 april 2023)

Na deze ontmoeting met Coen Verbraak heeft hij mij ook geïnterviewd voor Volkskrant.

Marieke bij Radio 1